Stel u bent voornemens om een nieuwe webshop over te nemen, maar eigenlijk voldoet het CMS of de webshop software niet. Het werkt niet lekker en u heeft waarschijnlijk een programmeur nodig voor een aantal aanpassingen. Of u wilt een webshop kopen maar die gebruikt niet de software die u gewend bent en fijn vindt werken. Wat doet u dan? Is het makkelijk switchen van webshop software? Of is deze investering zo groot dat u eigenlijk hieraan vast zit? Is er dan nog de mogelijkheid om te switchen of zit u hier aan vast? Of is er nog een uitweg? En als er wordt geswitcht van webshopsoftware, waar moet  dan rekening mee gehouden worden? In dit artikel helpt Arjan Nieuwbeerta van Webshopsoftware-vergelijken.nl hoe u hier het beste mee om kunt gaan en wat de opties zijn. Daarbij zullen we ons met name richten op SaaS (Software as a Service) webshop software.

Wat zijn de risico’s?

Het overstappen van webwinkel software brengt altijd risico’s met zich mee. Breng deze daarom eerst goed in kaart. Denk daarbij vooral aan  SEO. Als u de overstap namelijk niet zorgvuldig uitvoert, kunt u belangrijke posities verliezen in zoekmachines zoals Google. Uiteraard kost dit veel bezoekers en omzet. Zorg daarom dat:

• alle content (teksten, video’s en afbeeldingen) volledig wordt overgezet
  • dus ook alle titels en meta descriptions worden overgezet
  • url’s niet veranderen of goed worden geredirect
  • de opbouw van de (product)pagina’s hetzelfde blijft

Komt u hier zelf niet uit? Schakel dan hierbij de hulp in van een SEO expert of bespreek dit met uw nieuwe webshop aanbieder. Zij hebben hier vaak al ervaring mee en kunnen u voor fouten behoeden!

Voorkom switchen door gratis te testen

Het switchen van webshop software kost tijd. Voorkom daarom zo veel mogelijk dat u in een vergevorderd stadium van uw eigen webshop moet switchen van webshop software. Zoek daarom van te voren goed uit welk systeem het beste bij uw situatie past. Test eerst de webshop software gratis voor een proefperiode. U kunt bij de meeste SaaS webshop software aanbieders een gratis account aanmaken die u een gedurende een proefperiode gratis kunt gebruiken. Hierdoor komt u er snel achter of het CMS goed werkt. Mocht het niet fijn werken dan kunt u in deze periode nog eenvoudig switchen van software.

Naast betaalde webshopsoftware zijn er ook aanbieders waarmee u geheel gratis de software kunt gebruiken voor een onbeperkte periode. Wel hebben deze software pakketten vaak beperkte functies. Wanneer u een grotere webshop wilt beginnen, kunt u hier dus beter niet voor kiezen. In beide gevallen is het nog niet problematisch om van het ene af te zien en voor iets anders te kiezen. U betaald immers (nog) geen kosten en heeft alleen de basis nog maar opgezet.

Hoe stopt u bij je huidige aanbieder?

Mocht de proefperiode al verstreken zijn en zit u al aan een abonnement vast. Dan moet u gewoon de contractperiode uitzitten en kunt u het daarna stopzetten. Neem wel in acht dat dit minimaal een maand voor de einddatum van het contract moet gebeuren. Zoek dus uit tot wanneer uw contract loopt en zeg het een maand van te voren op. Maakt u al een tijdje gebruik van de software en het is intussen stilzwijgend verlengd? Geen paniek, want er is een uitweg. Er komt hier namelijk de Wet van Dam bij kijken. Op grond van deze wet mag u een stilzwijgend verlengd contract elke maand opzeggen. De opzegtermijn van het verlengde abonnement mag dus niet meer dan een maand zijn. Het werkt dus een beetje hetzelfde als een abonnement voor een mobiele telefoon.

Hoe stapt u over van webshop software aanbieder?

Wanneer u bij uw huidige aanbieder weggaat heeft u bij veel SaaS webshopsoftware aanbieders de gelegenheid om een exportbestand van de bestaande gegevens op te vragen. Dit maakt het verhuizen een stuk eenvoudiger. U krijgt dan een export van je database in bijvoorbeeld een CSV- of Excel-bestand. Deze export bevat dan de catalogus, content, het klantenbestand, orderoverzicht en voorraadlijst. Let wel op dat u niet bij alle aanbieders de volledige inhoud van de oude webshop kunt exporteren. Zo is het niet altijd mogelijk om de producten database en alle pagina’s van de webshop (content) te exporteren. Als de huidige webshop aanbieder dit niet aanbiedt, heeft u 2 opties: handmatig alles overzetten of hulp inschakelen van een programmeur. Zeker als u veel producten verkoopt is het laatste aan te raden hoewel hier uiteraard kosten aan zijn verbonden. Veel aanbieders hebben een API die gebruikt kan worden om alsnog alle gegevens te exporteren.

Vervolgens zegt u het contract op bij de huidige aanbieder. Heeft u het contract opgezegd, dan kunt u in de tussentijd al een aanvraag doen bij een andere aanbieder. Bij een aantal SaaS webshopsoftware aanbieders kun u zich aanmelden voor een overstapservice. De nieuwe webshop software aanbieder helpt dan met de verhuizing van uw webshop. Dit kunnen zij doen door met een tool de exportbestanden van de oude webshop te importeren in het nieuwe systeem.

Met deze exportbestanden is de webshop via een overstapservice eenvoudig overgezet. Deze switch duurt gemiddeld één à twee weken. Doordat uw webshop qua content dan bijna hetzelfde blijft, blijven de SEO-posities in zoekmachines behouden. Dit is het geval als u van de ene SaaS naar het andere SaaS software gaat (bijvoorbeeld van Lightspeed naar CCV shop of vice versa).

Maar wat als u gebruik maakt van open-source software (zoals OpenCart of Magento) en graag wil overstappen op SaaS webshop software? Eigenlijk heeft u dan altijd de hulp nodig van een programmeur. Deze kan dan wellicht een goede export maken waar het SaaS platform mee kan omgaan. En anders kan een programmeur beide platforms alsnog synchroniseren middels een API (als de SaaS aanbieder deze heeft). Dit vergt wel veel maatwerk en programmeerkennis. Het is in het geval van switchen van open-source naar SaaS software dus een stuk lastiger om data over te zetten. Dit brengt dus extra kosten met zich mee.

Wanneer u dus van SaaS webshopsoftware wilt switchen, kan dit vrij eenvoudig, hoewel dit wel enigszins afhankelijk van de webshop software aanbieder is. Zit u al aan een contract vast, dan moet u de contractperiode gewoon uitzitten en op tijd opzeggen. Is het contract stilzwijgend verlengd, dan kunt u het gelukkig nog maandelijks opzeggen. Aanbieders kunnen de gegevens in de meeste gevallen importeren of exporteren. Probeer zo veel mogelijk te exporteren. Dit scheelt namelijk een hoop tijd. Gegevens die je niet kunt exporteren en importeren, dient u zelf handmatig toe te voegen mits u geen programmeur inschakelt. De duur van de overzetting is afhankelijk van het soort software waar u vervolgens gebruik van wilt maken. Houd hier dus rekening mee!

Over Arjan Nieuwsbeerta

Arjan is webshopsoftware specialist voor het platform Webshopsoftware-vergelijken.nl. Dit platform makt het eenvoudig om de verschillende softwarepakketten inhoudelijk naast elkaar te zetten en te vergelijken op specificaties.